Харчування дітей та
підлітків
Потреба в харчових
речовинах, особливо в білку, тим вище, чим менше вік дитини. При встановленні
норм харчуванні дітей і підлітків повинні враховуватися потреби нормально
розвивається.
Для
нормального синтезу білків необхідне надходження в організм дитини достатньої
кількості води і солей. Жири надають на синтез білків незначне гальмівну дію, а
вуглеводи, навпаки, збільшують синтез білків.
Для
правильного росту дітям необхідний білковий оптимум, а не мінімум. При нестачі
білків порушується перетравлювання вуглеводів. Однак великий надлишок білка
шкідливий, тому що викликає порушення лужно-кислотного рівноваги і ацидоз. Для
побудови білків дитячого організму необхідні повноцінні білки тваринного
походження. Жир повинен бути обов’язковою складовою частиною їжі дитини,
незважаючи на те, що він утворюється з вуглеводів і частково білків.
Надлишок жирів шкідливий, тому що викликає ацидоз. Необхідно забезпечити не тільки кількість, але і якість жирів, що даються дитині. У складі повноцінних харчових жирів повинні бути вітаміни і ліпіди.
Вуглеводи прекрасно засвоюються організмом дітей (на 98-99%). Прийом вуглеводів з їжею може викликати у них збільшення вмісту цукру в крові в 2 рази. Але на відміну від дорослих організм дитини витривалішими до вуглеводів. Ця витривалість залежить від віку (чим молодше дитина, тим менше виражена у нього харчова гіперглікемія), харчування, стану травлення і т. д.
Надлишок жирів шкідливий, тому що викликає ацидоз. Необхідно забезпечити не тільки кількість, але і якість жирів, що даються дитині. У складі повноцінних харчових жирів повинні бути вітаміни і ліпіди.
Вуглеводи прекрасно засвоюються організмом дітей (на 98-99%). Прийом вуглеводів з їжею може викликати у них збільшення вмісту цукру в крові в 2 рази. Але на відміну від дорослих організм дитини витривалішими до вуглеводів. Ця витривалість залежить від віку (чим молодше дитина, тим менше виражена у нього харчова гіперглікемія), харчування, стану травлення і т. д.
Кількість мінеральних речовин, засвоєних дитиною, залежить не тільки від потреб організму, але і від кількості їх у їжі. Особливе значення для зростання має кальцій. Потреба в
ньому підвищена в перший рік життя і в період статевого дозрівання. Для
зростаючого організму дуже велике значення фосфору. Для кровотворення необхідно
залізо. Особливо велике значення має співвідношення іонів натрію, калію,
кальцію та інших, яке змінюється в різному віці.
Потреба у воді у зростаючого організму дуже
велика. Зростання дитини залежить від достатньої кількості води в організмі,
яке забезпечує інтенсивний обмін речовин. У зв’язуванні води та її віддачі
велика роль належить білкам. Нестача води викликає у дітей різкі порушення
проміжного обміну. У дітей добова витрата енергії на 1 кг маси тіла з віком
зменшується.
Раціональне харчування має виняткове
значення для нормального фізичного і розумового розвитку дітей. Воно повинно
відповідати потребам організму в різному віці і не тільки покривати витрати на
підтримку життєдіяльності, а й забезпечувати надлишок повноцінних білків і
жирів, вуглеводів, мінеральних солей, води і вітамінів, достатній для росту і
розвитку. У харчовому раціоні дітей різного віку має дотримуватися певне
співвідношення білків, жирів і вуглеводів. Їжа дитини повинна містити також
достатня кількість клітковини і давати отбросного продукти, щоб забезпечувати
рухову роботу травного каналу.
Ще більше значення, ніж для дорослих, для
нормального росту і розвитку організму дітей має правильний режим харчування. З
метою уникнути як недокорма, так і перегодовування, необхідно давати певну
кількість їжі, що розподіляється на певне число годувань (6-5 годувань в перший
місяць життя, 5 – зі 2-3 місяці і 4 – з 1,5 років). З 4 годувань на день після
1,5 років дитина не менше двох разів на день повиненотримувати гарячу їжу.
Крім того, при харчуванні дітей має
враховуватися співвідношення харчових продуктів і знаходяться в них харчових
речовин. У віці від 1 до 3 років дітям необхідно давати 75% тваринного білка і
25% рослинного (хліб, крупа, овочі, фрукти), від 3 до 5 років – 65% тваринного
і 35% рослинного білка, а дітям старше 5 років – 50 % тваринного і 50%
рослинного білка (дорослим – не менше ніж 30% тваринного білка).
Потреба дітей у білку влітку зростає на 15-20% внаслідок підвищення температури і більшої рухливості. Овочі, зелень і фрукти особливо корисні в дитячому віці,
так як в них міститься багато мінеральних речовин і вітамінів і вони не
викликають гниття і бродіння в кишечнику.
Автор видалив цей коментар.
ВідповістиВидалитипізнавально!
ВідповістиВидалитиЦікава інформація)))
ВідповістиВидалити